En svensk forbindelse

Foråret 2015 havde budt os på så meget blæst og nedbør, at det helst burde glemmes helt. I stedet tog forberedelserne til en ny ekspedition til søs over, men pludselig viste der sig sprækker i det tunge og trykkende vejr, og skolernes sommerferie stod for døren. Vi havde ingen reelle planer, så vi slog i stedet trit med vores børn og deres familier og tilbragte små 14 dage i det jyske fra Sønderborg og Laven over Skive og Ebeltoft og så lige et smut ind til Odense på hjemvejen. Det var herligt at kunne nyde samværet med børn, svigersønner og børnebørn sådan helt på afslappet ferieniveau.

Vel tilbage i vante omgivelser blev en aften foran computeren den faktor, som ændrede resten af ferieperioden radikalt. Min fætter, som er svensk af fødsel, kontaktede mig en aften via Skype, og i løbet af samtalen, blev vi hurtigt enige om, at vi skulle koble vores Kabe bag på bilen og styre nordover så hurtigt som muligt.

Da vi så småt begyndte at lægge tingene på plads i vores cv, begyndte Maggie at følge hvert et skridt fra huset og ud i vognen, for den skulle i hvert tilfælde ikke glemmes. Samme dag, som vi skulle køre, fik vi vores ”bropas” med posten, så vi kunne kommer over Øresund til under det halve af, hvad færgepriserne var, så af sted mod København, ned i tunnelen og op på broen og lynhurtigt var vi så i Sverige og kunne begynde på de ca. 700 km mod fætter Jens i Knivsta.

På østsiden af Vätteren gjorde vi holdt for at tanke lige nord for Gränna på en rasteplads, som man kun kan komme til af motorvejen, så her tog vi også lige nogle timer under dynen som så mange andre. Næste morgen fik Maggie sig så nogle oplevelser på gåturen omkring den store Braehus slotsruin, som vist havde adskillige katte boende i nærmeste skråninger.

Vi fortsatte ad E4 nordover forbi Linköping, Norrköping, Nyköping, Södertälje, Stockholm, forbi Arlanda og kort efter kom så frakørslen til Knivsta.

Det blev til nogle dejlige dage i den lille by, og da det var ferietid for os alle kunne vi hygge os uden nogen form for travlhed. Snakken gik i en utrolig hastighed, og vi måtte naturligvis af og til lige sænke tempoet og tale tydeligere, da fruen i huset Susanne ikke var ekspert i det mærkelige danske sprog, men dog forstod os. En dag tog vi på en mindre udflugt til Sigtuna, som så kunne byde os på fantastisk sommervejr langs søen Mälaren, rundt i de gamle smalle gader med antikke træhuse indeholdende sjove gamle boder og spisesteder. Noget helt nyt for mig var dog, at der midt på gaden stod en bogkiosk, med bøger, man bare kunne tage med hjem og så returnere efter endt læsning. Kiosken var såmænd bare en gammel telefonboks, som ikke kunne bruges mere, da alle i dag anvender egne mobiltelefoner.

      

Tiden gik kun alt for hurtigt, og pludselig stod afrejsen så for døren. Vi kørte langsom ned ad grusvejen, svingede ind mod byen og motorvejen sydover mod Stockholm, men ikke ret langt, for vi havde reserveret en plads på en mindre DCU-samarbejdsplads Mista et stykke ude i skærgården. Vi fandt stedet uden problemer eller fejlnavigation og fik anvist en plads tæt på servicebygningen og slog os ned.

  

  

Stedet var ualmindeligt fredeligt og naturskønt og der var stort set ingen trafik, da pladsen lå bag en mindre skov og samtidig havde en vejbom, som man selv skulle betjene. Pladsen havde sin egen strand og badebro, og eller en perfekt udsigt til skærgådens hotteste feriested Vaxholm lige over for på øen af samme navn. Morgenturene med Maggie var hver især på små 8 km, og på en af dem blev vi opholdt af Finlandsfærgen, som langsomt tøffede forbi i et adstadigt tempo det sidste stykke vej ind til hovedstadens centrum i nærheden af ”Gamla Stan.” På gåturen kom vi forbi Ingemar Stenmarks hus samt den tidligere i canada professionelle svenske ishockeystorspiller Börge Salmings bolig.

Vi ville gerne have sejlet med en båd helt ind til Stockholm og brugt det meste af dagen derinde og så returneret om aftenen, men det var umuligt at finde en P-plads inden for 7 km afstand uden klækkelige takster, og desuden måtte man kun sidde et bestemt sted med hund om bord, så vi besluttede, at vi udskød den fornøjelse til et andet tidspunkt, hvor vi så flyver til Arlanda, booker et hotel og så tager skærgårdskrydset senere. Den tid. den glæde.

Da det blev tid til at komme lidt videre, var mit private ønske at komme til at gense noget af Götakanalen, som vi selv gennemsejlede for små 36 år siden, og vi fandt en anden fin plads ved Borensberg. En meget fin stor plads med næsten kun fastliggere, men der var godt nok lige rum til en del autocampere og en dansk Kabe alligevel. De omkringboende svenske familier var helt utrolig flinke, og på bare 2 dage fik vi så mange nye bekendtskaber og håb om, at vi ville komme tilbage på et senere tidspunkt. En dame syntes, at det var synd for Kirsten, at hun på et tidspunkt gik på bare fødder, så næste morgen kom hun med nogle hjemmestrikkede sokker/morgensko, så hun ikke skulle fryse om fusserne. Hvor betænksomt.

         

Herfra besøgte vi så en dag det store Berg sluseanlæg, hvor der er regulær slusetrappe med 7 sluser i rap. Det var interessant at se, at de mange sluser i dag er elektrificeret – ikke som vi oplevede dem manuelt betjente den gang. Havde vi ikke haft hunden med, kunne vi også have taget en kanalsejlads til sluserne og oplevet et par enkelte slusninger og så cyklet retur.

Det eneste minus ved denne plads viste sig at være hundeforbud på en rigtig fin græsbelagt strand med fornemme faciliteter. Desværre ingen hundestrand dette sted.

På vej hjemover blev vi så enige om, at udsigten til igen at skulle helt til Malmö, rundt om byen, over broen, rundt om København og så til Nordsjælland ikke bliver gentaget næste gang. Så tager vi hellere færgen fra Helsingør.

I alt nogle gode ferieuger både i det jyske og svenske, med hver sine fordele og ulemper.

Kirsten og Ole Andersen, Kabe 485

Transport af hunde i Sverige

Vær opmærksom
på reglerne
images1052JIML
se mere HER

Træf i December

Nytårstræf
2. nytr
den 29.12. - 01.01
Pia & Henrik 286
se program HER

Træf i Januar 2018

Så er det ved at være tid til
Guleærte træffet

1 Gulerter
den 26. - 28. januar 2018
Birthe & Bent 486
se program
HER

Træf i Februar 2018

Ferie for alle 23.- 24. februar
2018

Ferie for alle
program følger

Træf i marts 2018

Generalforsamling

1 Generalfor

23. - 25. marts 2018, som afholdes
i
multihuset på Strorbælt Caming.

program følger.

 

 

Træf i september 2018

7. - 9. september  træf på Stevns.
14. - 16. september frugtfestival i Sakskøbing.
21. - 23. september bærtræf i Vejers.

programmer følger