Vintercamping ved det Hvide bjerg

billede-1                      Mais oui monsieur, bien sûr. Jo da, hr. - Helt sikkert
Selvfølgelig kan man se Mont Blanc herfra. Jamen hvor? Det er Mont Blanc det hele, hr. peger den venlige franskmand, der passer en af liftatstionerne.
Bjergmassivet fylder det meste af vores synsfelt! Han står der bredt smilende og imødekommende, som alle franskmænd, vi har været i nærheden af. Han tænker højt i det stille sit, over at en turist afslører en så oplagt mangel på kendskab til geografien i hans hjemstav. Det hvide bjerg, som det hedder i dansk oversættelse, er med sine fem kilometers højde så stort, at det på rigtig klare dage kan ses fra campingpladsen i Meursault i Bourgogne 200 km. væk i luftlinie.

Vi befinder os på skipisterne i les Contamines-Montjoie ikke særlig langt fra Chamonix i De franske Alper. Et herligt sted, som er nemt at komme til med en campingvogn på krogen. Faktisk er det specielt udsøgt, idet vi på en motorcykelferie brugte en dags tid på at køre rundt i regionen for at opsøge de forskellige campingpladser med henblik på vintercamping, og Camping le Pontet i les Contamines-Montjoie blev en suveræn vinder. De fleste pladser lå sådan, at jeg ikke ville have lyst til at køre dertil om vinteren med 1700 kg på krogen. Der sætter brugerne vognen op, før sneen falder. Dette område kommer man imidlertid til uden vanskeligheder ved at følge motorvejen fra Geneve cirka 60 km ned mod Chamonix og Mont Blanc-tunnellen. Ved le Fayet følger man skiltene ved motorvejen de sidste omkring 16 kilometer mod les Contamines og skal kun gennem et par store hårnålesving, som også lastvogne og turistbusser klarer uden vanskeligheder. Vi har én gang været nødt til at montere snekæder for at komme op. Det var godt nok sjap, der faldt nede i dalen, men jeg glemte, hvad der sker med samme tøsne, når man kommer højere op. Så bliver det liggende, og der var lige panik på i et minuts tid, inden vi fik sat ny verdensrekord i montering af snekæder. Normalt er der flot ryddet, men det her var voldsomt snefald, som vi måske burde have været kloge nok til at lade være at køre i – eller i hvert fald have monteret kæderne nede i dalen.

liftstation2  campingvogn3

Dog skal man – og her taler jeg af egen erfaring – huske at respektere de røde blinklys som baner vej for den lille Mont Blanc-tandhjulsbane, der som en sporvogn kører gennem byen i le Fayet. En situation, som opstod på grund af min uvidenhed og dumhed, men som på sædvanlig fransk vis løstes med et smil. Advarselsskiltene med det røde lys lignede bare ikke noget, vi havde set før. Men da vi pludselig holdt næse mod næse med det langsomtkørende tog, var der ingen tvivl om, hvem der måtte bakke!

Camping le Pontet eller Caravaneige le Pontet (http://www.campinglepontet.fr), som den kaldes om vinteren, ligger 150 meter fra den ene af de to store lifter, der fører op i området. Den er af almindelig, gennemsnitlig standard, men der er dejligt lunt i sanitetsrummene, og der er rigeligt varmt vand i bruserne. Pladsen passes af et venligt og i mødekommende ægtepar, Géraldine og Marc.
Madame taler rimeligt engelsk, så man kan kommunikere, hvis det kniber med det franske. Der er også en engelsk udgave af hjemmesiden. Klik blot på flaget. Der forefindes skistald og tørrerum til skidragten, hvis man ikke kan klare dette i vognen. Man kan vælge flere forskellige ampere - størrelser i el-tilslutning, hvis man for eksempel vælger at bruge elpatron til opvarming. Dyrest er 10 ampere med frit forbrug uden måler, hvilket koster totalt 30€ pr døgn inkl tariffen for to voksne og vi bruger normalt intet andet til opvarmning. Gas er dyrt at købe i Frankrig!

Campingpladsen ligger en lille halv times gang eller fem minutters kørsel syd for bycentrum, hvor der er et par små supermarkeder, men regn ikke med at finde ugens slagtilbud her. De lever af turisterne, endskønt prisniveauet her ligesom i resten af Frankrig er en del under dansk niveau – men det er deres lønninger også! Skitøj - og udstyr findes i hver anden forretning til priser, der ligeledes er lavere end hjemme.
Der dog et stort og meget flot supermarked mellem motorvejsafkørslen og le Fayet, så man kan proviantere, inden man kører op i området.

Går man i stedet den anden vej fra Camping le Pontet, kommer man længere ind i dalen. Der er en dejlig vand retur til den lille kirke Notre Dame de la Gorge. Langrendsløjperne er lagt her, så man bliver jævnligt overhalet af mennesker på disse smalle ski med, hvad der føles som 50 kilometer i timen. Sikke en kondi!

campingvogn4     indgang5

Men hvorfor er vi i det hele taget rejst de godt 1300 kilometer fra Frøslev grænse? For at stå på ski selvfølgelig, og hvad dette angår er les Contamines ideelt for almindeligt rutinerede danskere med et meget stort antal varierede og ikke mindst velpræparerede pister af forskellig sværhedsgrad, i alt 120 km. Man løber (eller tager liften) helt ned til stationen i dalen og skal derefter kun gå de 150 meter tilbage til pladsen. Sne er der altid rigeligt af oppe i terrænet, vel omkring halvanden meter, hvorimod det kan knibe lidt mere nede i bunden, som er i 1150 meters højde. Det letter dog bare færdsel og ophold.
Skiskolen plejer at have danske lærere ansat, så der ikke burde være problemer med sproget, men området er for stort til, at man kan lade sine små børn alene. Der er det stadig bedst at tage til de kendte steder i Sverige og Norge, hvor alle pisterne stort set ender samme sted, og hvor ingen derfor bliver væk for hinanden.

Lifterne er næsten alle sammen af stoletypen. Nede fra dalen er det små kabiner med stor kapacitet, der løfter gæsterne op, og i selve terrænet er der vist under en håndfuld slæbelifter. Resten udgøres som sagt af stolelifter, hvis personale er rigtig flinke til at sætte farten ned, når børn skal på eller af igen. Der er i øvrigt meget sjældent kø.
Husk i øvrigt hjemmefra at tjekke, om dine forsikringer dækker evt. redningstransport ned fra pisterne, hvis det er gået galt. Hvis ikke, må det kraftigt anbefales at købe sit liftkort med ”assurance.” Det koster kun få euro ekstra om dagen, og så er man i alle tilfælde dækket ind. Der er mange skiturister, der gennem årene har fået en ubehagelig overraskelse i den anledning.

 

Når al den dejlige motion og friske luft har skærpet appetitten, er der rige muligheder for at få sulten stillet. Alt afhængig af, hvor man drejer ind, kan der vælges mellem pølser og pomfritter – eller det meget mere spændende, rustikke franske landkøkken. At sætte tænderne i en Croute Savoyard hos la R’mize à Louis ved Roselette er ubeskriveligt. Det er store franskbrødsskiver, som gennemvædet i
hvidvin og med et tykt lag ost over, steges på begge sider og serveres med lufttørret skinke og blandet salat. Croute kan varieres i det uendelige. Topversionen er med foie gras, og så er kolesterol - men også nydelsestallet ved at banke ovenud af skalaen.

 

After-skiing, som vi kender det fra Østrig, findes ikke. Man tager måske en drink, når man er kommet ned om eftermiddagen, men her er ikke skistøvledans på bordene. Vi har altid foretrukket at gå tilbage til le Pontet og nyde solens sidste stråler derfra med en Panaché
t i hånden, denne dejlige drik blandet af øl og Sprite, i tysktalende lande kendt under navnet Radler. Ved fire - halvfemtiden er solen væk nede i dalen, og man kan begive sig hen til baderummene for at lade de ømme muskler blødgøre under den dejligt varme bruser.
Om aftenen hygger vi os med at lave mad sammen i vognen, eller måske flotter vi os ved at tage ud og spise en gang Fondue Savoyard, ostefondue lavet som den skal her i Haute-Savoie, regionen vi befinder os i. Det er ikke sundt, men det er lækket.
 
medhund6     skilt7
 
Én ting har undret os hvert eneste år: Der er ikke andre danskere på pladsen, og det er synd, når man har oplevet, hvor dejligt der er her. Oure idrætsskolerne har en lille base i byen, så der er enkelte andre landsmænd på pisterne, men man kan nemt løbe en hel dag uden at høre sit modersmål talt. Området bruges hovedsaligt af franskmænd og englændere samt i weekenderne af folk fra Geneve, som uden campingvogn kun har halvanden times kørsel hertil.
 
hus8     nat9

skilt10     campingvogn11

Området har to hjemmesider www.lescontamines.net og www.lescontamines.com, hvor også piste - oversigtskortene kan ses.
 


Dorthe & Klaus Lytzhøft Kabe nr. 187

Transport af hunde i Sverige

Vær opmærksom
på reglerne
images1052JIML
se mere HER

Træf i December

Nytårstræf
2. nytr
den 29.12. - 01.01
Pia & Henrik 286
se program HER

Træf i Januar 2018

Så er det ved at være tid til
Guleærte træffet

1 Gulerter
den 26. - 28. januar 2018
Birthe & Bent 486
se program
HER

Træf i Februar 2018

Ferie for alle 23.- 24. februar
2018

Ferie for alle
program følger

Træf i marts 2018

Generalforsamling

1 Generalfor

23. - 25. marts 2018, som afholdes
i
multihuset på Strorbælt Caming.

program følger.

 

 

Træf i september 2018

7. - 9. september  træf på Stevns.
14. - 16. september frugtfestival i Sakskøbing.
21. - 23. september bærtræf i Vejers.

programmer følger