Vor datter, Manja er gift og bosiddende i Frankrig, hvilket naturligvis har sat sit præg på vore rejsemål gennem den sidste halve snes år efter i mange år at have turet i Schweiz og Italien. De er dejlige ferielande men med et prisniveau, der desværre er ved at være tårnhøjt for begges vedkommende.Prismæssigt kan Frankrig, hvis man ikke lige vil have fødderne i vand ved Cote d’Azur, stadig brillere med rimelige priser. Det er ikke ofte vi giver over 22 € for en overnatning med strøm og tidligere også basset-hund. landkort1
Manjas mand, Romaric er vinproducent i den bedre ende i Meursault , 8 km syd for hovedvin-byen, Beaune med det berømte gamle hospital, Hospice de Beaune også kaldet Hôtel Dieu, Guds hus.
Familiens vine sælges også i Danmark til mellem 130 og 400 kr. pr. flaske (og 1150 kr. på Noma!). Det er derfor en god ide at aflægge ikke bare dem, men rigtig mange andre vinbønder et besøg for at gøre et godt køb, hvis man er Bourgogne-entusiast, for der er en hel del penge at spare ved at tage dem med hjem selv. Således koster vinene hos Romaric og hans far mellem 11 og 31€, en pæn difference op til de ovennævnte priser i Danmark. Besøg domainet på www.chavy-chouet.com. I Bourgogne kalder man kun sin gård for et chateau, hvis det virkelig er et slot, ellers benytter man det mere beskedne ord domine.
 
bygning2                          vin3 

Jeg har observeret, at mange er meget tilbageholdende med at køre ind hos vinbønderne, men der er ingen grund til at lade være, hvis man vil gøre et godt køb. Har de et skilt eller måske flasker udstillet ude ved vejen, er de altid parat til at tage imod gæster. Manskal ikke lade sig afskrække af ikke at kunne fransk. Manjas familie taler også engelsk, og havner man et sted, hvor de ikke gør det, afholder det dem ikke fra at skænke op i glassene i håb om at gøre en god handel med en turist. Jeg har efterhånden fundet en delsteder at lægge vejen forbi, og det går uden problemer, selv om mit franske bestemt ikke er noget at prale af. Smagningerne er – i øvrigt lovstridigt – næsten alle steder gratis.

Det er næsten kun på chateau’erne og de store vinhuse, at man må betale entre. Fransk lovgivning kræver - for at begrænse alkoholforbruget - at man skal betale for alle vinsmagninger, men det er ikke noget bønderne går op i. Både kældrene hos Patriarche i Beaune og på Chateau de Meursault er et (betalt) besøg værd, og man får en god smagning samtidig, men det er ikke her de gode handler gøres. Priserne er i den høje ende.Slottet i Pommard har en meget flot kunstsamling; de er glade for Salvador Dali, medens hverken vinene eller kældrene er noget specielt. Vinene er alt for dyre i forhold til kvaliteten og sælges udelukkende på navnet. Marken har ikke 1. cru-klassifikation, og vinene smager heller ikke som sådanne, selvom de prøver at overbevise gæsterne om det modsatte.

Rent faktisk er det kun 1/3 af vinbønderne i Bourgogne, der selv producerer, aftapper og sælger deres vin. Resten sælger i stedet mosten til negocianterne, vinkøbmændene, som derefter forarbejder og aftapper vinene under eget navn. Der er ingen tvivl om, at det er de manglende engelskkundskaber, der forhindrer nogle flere i at forsøge sig selv, og det har da givet også været sproggaven kombineret med dygtigt arbejde, der har placeret familiens vine på kortene på Michelin tre-stjernede restauranter verden over.

plukning4
I Vestjylland, hvor disse linjer skrives, handles en hektar landbrugsjord i øjeblikket til omkring 125.000 kr.
På Cote d’Or, Guldkysten, som hjertet af Bourgogne kaldes, koster en hektar 1. cru-jord én million, vel at mærke Euro, så det er klart at vinene heller ikke bliver billigere.
vinmark5

Dette betyder dog ikke, at det kniber med at afsætte vinene, og det er ikke for at skaffe min familie en indtægt, disse linjer skrives, for der er udsolgt hvert år, nej det er for at give vore Kabe-venner som er vant til kvalitet i tilværelsen en ekstra oplevelse. Hvorfor ikke få lækkerier med hjem fra ferien med rabat? Når vi har gæster til middag, er det da sjovt at kunne sige, maden måske ikke er på Noma-niveau (hvem har for resten lyst til at spise
myrer?), men vinen er den samme, som serveres der.

 indenfor6  druer7

Vor base i Bourgogne er altid den kommunale campingplads, la Grappe d’Or (Guld-druen) i Meursault, som er på almindeligt camping-trestjernet niveau, men der er svømmepøl med både vandrutschebane og livredder, hvis man har børn med. Så kan man sidde med udsigt til de dejlige vinmarker og nyde et glas kølig Meursault og måske i klart vejr være heldig at se Mont Blanc i horisonten, som i direkte luftlinje ligger 200 km væk. Se fotoet, som godt nok er taget med en moderat tele, men bjerget er også uden kikkert eller teleobjektiv synligt under specielle vejrforhold.
  
 camping8  udsigt9

 
 
Medens man er der, må man ikke snyde sig selv for at besøge Hospice de Beaune, det gamle hospital i Bourgognes vigtigste vinby, som har været kulisse til adskillige filmindspilninger, og hvis smukke mangefarvede tag kan tage pusten fra de fleste. Det er ganske tankevækkende at gå rundt i de gamle sale og i kirkerummet med alkoverne lags væggene og vide, at det var i brug til op i 70’erne, hvor et nyt hospital tog over. Igennem århundreder har vinbønder testamenteret dele af deres vinmarker til Hospice’t, og hvert år sælges de kostbare vine ved en gigantisk auktion, som transmitteres i fjernsynet. Indtægten herfra går fortsat til hospitalsdriften i Beaune, som på forbilledlig vis har sørget for, at mine børnebørn er kommet godt til verden. Byen udstråler velstand, og i vintermånederne promeneres de fine pelse på hovedgaden. Lørdagsmarkedet er kæmpestort og altid en oplevelse i det mangfoldighed af varer til salg.


 stenport10
Vi har altid cyklerne med derned, for der er mange rigtig  gode cykelruter i baglandet, selvom nogle af demer noget kuperede. Vil man have en nem og hyggeligtur, kan man køre til Santenay og følge stien, som for en stor del løber langs kanalen vestpå mod le Creusot. Den er i hvert fald flad.

Der er et væld af muligheder for kulinariske oplevelse i området, men det er jo sædvanen i hele landet. Man bør afgjort unde sig selv at spise på en Michelin-stjerne-restaurant, hvoraf der er flere i området med mellem 1 og 3 stjerner. Dem vil jeg ikke nævne her, for klassifikationerne ændres jævnligt. Vi har spist på både 1-og 3-stjernet, og den sidste oplevelse var formidabel men reelt ikke det dobbelte prisniveau værd i forhold til en 1-stjernet, hvor man kan få en menu til omkring 50 €, og hvor vinene er væsentligt billigere end i Danmark. Prøv at se, hvor meget man får for 375 kr. her i landet, når man går ud at spise.

 porte12 På campingpladsen i Meursault har man også restaurant, men forvent ikke de store kulinariske oplevelser her, selvom det er velsmagende mad. Det er lidt turistet men ikke mere end at stedet også frekventeres af de lokale borgere i byen. Det var faktisk her Manjas svigerfar fik øje på hende, da hun havde sommerferiejob på restauranten, hvorefter han gik hjem og opfordrede sin søn til at tage en tur op på campingpladsen. De havde mange unge gæster den sommer, hvilket værterne på pladsen morede sig meget over.Meursault er blevet vort andet hjem, sikkert også fordi vi meget ofte har vor dejlige Kabe med os, for der sover vi nu bedst. Man er velkommen til at kontakte os, hvis der er noget, vi kan være behjælpelige med, for Bourgogne er altid en rejse værd.
Dorthe og Klaus Lytzhøft, Kabe 187  
 

Transport af hunde i Sverige

Vær opmærksom
på reglerne
images1052JIML
se mere HER

Træf i December

Nytårstræf
2. nytr
den 29.12. - 01.01
Pia & Henrik 286
se program HER

Træf i Januar 2018

Så er det ved at være tid til
Guleærte træffet

1 Gulerter
den 26. - 28. januar 2018
Birthe & Bent 486
program følger

Træf i Februar 2018

Ferie for alle 23.- 24. februar
2018

Ferie for alle
program følger

Træf i marts 2018

Generalforsamling

1 Generalfor

23. - 25. marts 2018, som afholdes
i
multihuset på Strorbælt Caming.

program følger.

 

 

Træf i september 2018

7. - 9. september  træf på Stevns.
14. - 16. september frugtfestival i Sakskøbing.
21. - 23. september bærtræf i Vejers.

programmer følger